Αποκατάσταση & Εξέλιξη

 

Ο νευροψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ανώτερων νοητικών (γνωστικών) λειτουργιών που έχουν πληγεί από κάποια νευρολογική πάθηση (π.χ., κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλικό επισόδειο), στην βελτίωση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών οι οποίες δυσλειτουργούν λόγω κάποιας αναπτυξιακής διαταραχής (π.χ., ΔΕΠΥ, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες), και στην εξέλιξη των ανώτερων νοητικών λειτουργιών σε άτομα που δεν έχουν κάποια νευρολογική ή αναπτυξιακή διαταραχή.

Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει συνήθως:

  • τεχνικές εκγύμνασης του νου (π.χ., μνημονοτεχνικές),
  • τεχνικές προσαρμογής (π.χ., εξωτερικά μνημονικά βοηθήματα, οργάνωση), και
  • δεξιότητες διαχείρισης (π.χ., διαχείριση χρόνου, διαχείριση στόχων).

Τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών επηρρεάζοντας άμεσα τον εγκέφαλο. Τέτοιες εφαρμογές είναι:

Νευροανάδραση (neurofeedback)

Η τεχνική αυτή δείχνει στον ασκούμενο στιγμή προς στιγμή τα εγκεφαλικά του κύματα. Ο ασκούμενος χρησιμοποιεί την πληροφορία αυτή για να μάθει πως να αλλάζει την λειτουργία του μυαλού του.

Η νευροανάδραση δεν είναι μια παρεμβατική μέθοδος, δηλαδή δεν εκπέμπει ηλεκτρισμό ή κάποια άλλη ενέργεια στον εγκέφαλο. Δεν είναι μια μέθοδος παθητικής εκγύμνασης. Απαιτεί προσπάθεια και κόπο, όπως η γυμναστική, ή όπως η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου.

Διακρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός (tDCS/tACS)

Η τεχνολογία αυτή εφάπτει στο δέρμα ηλεκτρόδια (υγρά σφουγγαράκια 9 cm2 – 35 cm2), από τα οποία διοχετεύει μικρά ηλεκτρικά φορτία (1-2 mA) από μια μπαταρία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διακρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου χωρίς παρενέργειες, τόσο σε υγιείς εθελοντές όσο και σε ασθενείς με παθήσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Πάρκινσον, κατάθλιψη, χρόνιο πόνο, κ.α..